Ingefära- och apelsinlax med svartrötter och gröna ärtor, samt apelsin- och dillvinägrett

4

Du behöver

Till laxen:

  • 4 bitar lax à 160 g
  • skalet från 2 apelsiner
  • 50 g riven ingefära
  • 1,5 dl socker
  • 4 msk salt

Till vinägretten:

  • 3 dl apelsinjuice
  • 1 stor schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,5 fänkålshuvud
  • 1 knippe dill
  • Till garnityr:
  • 0,5 kg svartrötter
  • 200 g gröna ärtor
  • 0,5 schalottenlök
  • lite olivolja att rosta rötterna i
  • 0,5 citron
  • 50 g smör

Till kompott:

  • 0,5 kg jordärtskockor
  • 0,5 kg potatis
  • 2 dl mjölk att koka skockorna i
  • 0,5 knippe dill
  • salt och vitpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Laxen:
  2. Blanda salt och socker med skalet från apelsinen samt ingefäran. Gnid in laxbitarna och låt dem ligga i 30 min. Lägg dem sedan på en plåt och häll lite olivolja över. Baka sedan i ugn på 110 grader tills de får en innertemp på 40 grader.
  3. Vinägretten:
  4. Skär ner halva löken och fänkålen fint och lägg i en gryta. Tillsätt vinet och juicen och koka till ca 1/4 återstår. Sila sedan av löken och fänkålen så du bara har reduktionen kvar. Tillsätt nu olivoljan och den andra halvan lök finskuren samt dillen, också den fint skuren. Smaksätt med salt och peppar och ev lite socker.
  5. Garnityr:
  6. Skala svartrötterna, lägg dem i vatten tillsammans med citronen under tiden du skalar och dela dem sedan i bitar snett på längden. Rosta dem i lite olivolja tills de fått fin färg och är mjuka. Fräs upp ärtorna i lite smör med schalottenlöken fint skuren. Tillsätt svartrotsbitarna och lite dill och sist lite salt och peppar.
  7. Kompott:
  8. Koka potatisen i vatten med skalet kvar tills de är färdiga. Koka jordärtskockorna i mjölken tills de är mjuka. Mosa potatisarna grovt och tillsätt jordärtskockorna. Stöt dem tillsammans och späd ev med lite av mjölken. Tillsätt sist dillen grovt skuren och avsluta med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept