Apelsinpannacotta med vaniljbrässerade fikon

2h 25 min
4
Apelsinpannacotta med vaniljbrässerade fikon
Foto: Fredrik Sandin Carlson
2h 25 min
4

Du behöver

Apelsinpannacotta:

  • 4 dl grädde
  • 40 g socker
  • 1 st vaniljstång
  • 1,5 st gelatinblad
  • 1 msk Grand manier
  • 1 st apelsin, rivet skal

Inkokta fikon:

  • 4 st fikon
  • 6 cl portvin
  • 6 cl Madeira
  • 2 st nejlikor
  • 1 st stjärnanis
  • 0,5 st vanlijstång

Apelsinmarmelad:

  • 2 st apelsiner
  • 200 g socker
  • 1 st vanlijstång

Gör så här

  1. Apelsinpannacotta: Värm grädden med sockret och vaniljstången. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5-10 minuter och rör ner dem när de blivit mjuka.
  2. Tillsätt apelsinskalet och Grand manier. Häll upp i portionsformar och låt kallna i kyl. Sätt ugnen på 120 grader.
  3. Inkokta fikon: Kryssa fikonen och lägg dem i en ugnsfast form. Häll i spriten och kryddorna, täck över med folie. Kör i ugn 2 timmar på 120 grader.
  4. Apelsinmarmelad: Blanchera apelsinerna i vatten 5 gånger, byt vatten varje gång. Mixa dem snabbt när de är mjuka och häll dem i en kastrull tillsammans med sockret och vaniljstången. Koka dem till marmeladkonsistens.
  5. Allt serveras kallt. Dela fikonen, lägg dem bredvid pannacottan och toppa pannacottan med en liten sked marmelad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept