Lättrökt reninnanlår med gräddkokt mandelpotatis

1h 5 min
4
Från Nyhetsmorgon

Renkött är fintrådigt och mört och viltsmaken utpräglad. Tillsammans med den gräddkokta mandelpotatisen blir det en riktig fullträff.

15 november 2007
Visa mer
1h 5 min
4

Du behöver

  • 600 g lättrökt reninnanlår
  • 200 g skalade svartrötter
  • 2,5 dl reducerad viltfond
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1,5 dl flytande honung
  • 3 dl åkerbär
  • 1 dl finskuren schalottenlök
  • 500 g mandelpotatis
  • 100 g smör
  • 1 dl rostade mandelflagor
  • 2 dl grädde
  • 1 st citron, safter
  • 0,25 dl balsamvinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär svartrötterna i 15 centimeter långa bitar och koka dem i lättsaltat vatten med lite citron i cirka 15 minuter. Tag upp och låt de rinna av.
  3. Häll ½ dl honung och balsamvinäger i en kastrull och värm upp. Lägg i svartrötterna och häll på 3 matskedar viltfond. Låt koka in i rötterna och håll varmt.
  4. Sautera löken i en kastrull med lite smör tills den är glansig. Tillsätt bären, rödvinsvinägern och resten av honungen. Koka i 2 minuter, tillsätt fonden och låt koka ihop i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila och håll sedan såsen varm i kastrull.
  5. Stycka renen i 4 lika stora bitar. Krydda med salt och peppar. Stek på medelhög värme tills stekarna fått färg runt om.
  6. Sätt in stekarna i ugnen på 150 grader i cirka 8 minuter eller tills köttet har en kärntemperatur på 50 grader. Tag ut köttet och låt det "vila" innan servering.
  7. Dela och fördela mandelpotatisen i en ugnsfast form. Smält smöret och blanda det med potatisen. Salta och peppra.
  8. Rosta potatisen i ugnen på 170 grader i 30 minuter tills den blivit gyllenbrun. Lägg sedan över potatisen i en kastrull. Tillsätt grädden och mandelflagorna, salt, peppar och lite citron. Koka upp och koka ihop tills potatisen känns krämig. Håll varmt.
  9. Skiva renstekarna tunt och fördela den på tallriken. Koka upp såsen och tillsätt 50 gram rumstempererat smör under kraftig vispning. Slå såsen över köttet, lägg på de varma svartrötterna och servera potatisen till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept