Tupplår från Tocka

Från Nyhetsmorgon

Dragondoftande tupplår som serveras med jordärtskockskräm och vinägerglacerade smålökar.

28 december 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st tupplår, benfria
  • 8 skivor bacon
  • 30 g dragon
  • 10 g vitlök
  • olivolja
  • citronzest, efter egen smak
  • salt och peppar

Jordärtskockscrème

  • 300 g jordärtskocka
  • cremè fraiche
  • salt och peppar
  • hasselnötsolja

Glaserade smålökar

  • 16 st smålökar, blandade sorter
  • 8 st vitlöksklyftor
  • 0,5 dl röd vinäger av god sort
  • 2 msk honung
  • 1 msk smör
  • salt och peppar
  • 1 ask spenat, färsk
  • gräslök

Gör så här

  1. Mixa dragonen och vitlöken till en cremé med hjälp av lite olivolja.
  2. Ta bort skinnet på låren och banka låren lätt.
  3. Lägg ut 2 skivor bacon/per portion på plastfilm och lägg på tupplåret.
  4. Salta, peppra, gnid på citronzest och pensla på ordentligt utav dragonmixen.
  5. Rulla ihop till en rund rulle.
  6. Baka i ugnen på 100 graders värme tills låret har en innertemperatur på 65 grader.
  7. Låt sedan det vila i 10 min, plasta av och stek den gyllenbrun runt om!
  8. Jordärtskockscrème
    Skala jordärtskockan och koka den mjuk i vatten, häll av.
  9. Låt den ”torka” på spisplattan under uppsikt så den sista vätskan dunstar bort, crèmen kan annars lätt bli för lös.
  10. Mixa crèmen slät med crème fraichen och smaka upp med salt, peppar och hasselnötsolja.
  11. Glaserade smålökar
    Skala alla lökar, om de läggs i blöt i förväg så går det lite lättare.
  12. Stek dem gyllenbruna i pannan, tillsätt honungen låt den karamelliseras.
  13. Slå sen på vinägern låt den koka in i lökarna.
  14. Tillsätt smöret på slutet för att få glans på lökarna.
  15. Om inte lökarna är ordentligt mjuka nu, så kan man baka dem klart i ugnen tillsammans med tupplåret.
  16. Vänd runt lökarna innan servering i plockad spenat och finskuren gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept