Råmjölkspudding

Från Nyhetsmorgon

Serveras med vaniljsyltad pumpa och pumpakräm.

Strössla gärna över lite smulad pepparkaka och rostade pumpakärnor. Kolasås är också gott att ringla över.

28 december 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4,5 dl råmjölk
  • 0,5 dl mjölk, 3%
  • 1 msk strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • apelsinzest, efter egen smak
  • råsocker
  • 1 st butternutpumpa
  • 1 st vaniljstång
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl citronjuice
  • 1 msk ättika
  • resterande pumpa från ovan, skalad
  • 0,5 dl crème fraiche
  • socker efter smak

Gör så här

  1. Råmjölkspudding
    Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg fröna och vaniljstången i standardmjölken med strösockret.
  2. Gör ett uppkok, låt svalna.
  3. Blanda ner vaniljkoket i råmjölken tillsammans med apelsinzest.
  4. Låt stå över natten.
  5. Sila blandningen, häll upp i portionsformar.
  6. Baka i ugn på 110 graders värme tills puddingen har satt sig, ca 20min.
  7. Låt svalna!
  8. Bränn av med råsockret innan serveringen för att få en knäckig yta!
  9. Syltad pumpa
    Dela pumpan på tvären, den översta delen skär vi tärningar på, nedersta delen kokar vi puré på. (Se nedan)
  10. Skala pumpan med kniven, skär sedan fina små tärningar.
  11. Koka upp vatten, socker, citronjuice och ättika med den urgröpta vaniljstången.
  12. Häll ner pumpatärningarna och låt sjuda tills de är mjuka men med lite spänst kvar.
  13. Låt svalna i lagen.
  14. Pumpakräm
    Koka pumpan i vattnet tills den är mjuk, häll av.
  15. Låt den ”torka” på spisplattan under uppsikt så den sista vätskan dunstar bort, kan annars lätt bli för lös.
  16. Mixa krämen slät med cremè fraichen och smaka upp med sockret.
  17. Servera allt på den knäckiga råmjölkspuddingen med pumpan på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept