Risotto smaksatt med matjessill, basilika, västerbottensost och bakade tomater

Risotto som smaksätts med matjessill (perfekt om du har några bitar över), basilika och västerbottensost. Servera med bakade tomater och spenat. 

26 december 2016
4

Du behöver

  • 250 g cocktailtomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 matjessillfiléer
  • 80 g västerbottensost
  • 2 dl arborio- eller carnaroliris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ca 6 dl kycklingbuljong alt vegetarisk buljong
  • 0,5 dl finstrimlad basilika
  • olivolja
  • smör
  • salt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 120 grader. Halvera tomaterna och lägg de i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Ringla över lite olivolja och strö på lite salt. Ugnsbaka tomaterna 1 timme.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fintärna matjessillen. Riv västerbottensosten.
  3. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och hälften av buljongen. Koka risotton sakta och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Efter ca 15-20 minuter när riskornen har ett lätt tuggmotstånd så tillsätt matjessillen, en klick smör, basilikan och 50 g av den rivna osten. Smaka av med salt.
  4. Lägg upp risotton i 4 tallrikar. Lägg över de bakade tomaterna, några spenatblad och ringla över lite olivolja. Avsluta med att strö över resterande ost.
Visa mer
Kommentera receptet
Vårkampanj

Fler goda recept