I samarbete med Scan

Risotto med shiitake och råkorv

45 m
4
Spela video Risotto med shiitake och råkorv
Foto: TV4

Krämig risotto med shiitake, sparris, vitt vin, parmesan och råkorv. Lika god till vardags som till fest!

2 mars 2017
45 m
4

Du behöver

  • 1 l kycklingbuljong
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 dl olivolja
  • 3 dl Arborioris eller Camaroliris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 8 Scans råkorvar
  • smör, till stekning
  • 1 knippe sparris
  • 200 g shiitakesvamp
  • färsk rosmarin
  • 0,5 citron, saften
  • 2 dl parmesan, finriven
  • salt och nymalen svartpeppar
  • persilja, till topping

Gör så här

  1. Värm buljongen i en kastrull för sig.
  2. Fräs vitlök och löken mjuk i rikligt med olivolja i en annan kastrull på låg värme utan att den får färg. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa i ytterligare någon minut till dess riset blandat sig väl med löken och känns torrt.
  3. Slå på vinet och låt koka tills det ångat bort. Rör om hela tiden.
  4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3-4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen.
  5. Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong. Risotton ska bli lös, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar ca 20 minuter.
  6. Stek under tiden råkorven i smör, i ca 10 minuter tills den är genomstekt. Dela ner sparris och svamp och stek tillsammans med korven. Krydda med rosmarinen och lite pressad citron.
  7. Ta bort risotton från värmen när den är klar. Vänd ner ca 2 msk olivolja och parmesanost. Osten och oljan gör risotton fastare och krämigare. Smaksätt med salt och peppar.
  8. Servera risotton med råkorv, sparris och shiitakesvamp. Toppa med lite persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept