Risotto med rostade betor och chèvre

40 m
4
Risotto med rostade betor och chèvre
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

  • 1 kg blandade betor
  • 8 msk olivolja
  • 1 dl timjan
  • 70 g chèvre
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 stjälkar blekselleri
  • ca 1 l vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 4 dl risottoris
  • 3 dl vitt vin
  • 4 msk smör
  • citron, rivet skal
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med betorna. Dela varje beta i fyra delar. Lägg på en plåt och täck med 3 msk olivolja och salt. Blanda runt och baka i ugnen tills de är mjuka, ca 25 minuter.
  2. Hacka timjan och bryt chèvre i mindre bitar.
  3. Hacka vitlök och selleri smått. Ta en stor kastrull eller gryta och tillsätt 4 msk olivolja. Stek på medelvärme tills löken är mjuk. Ta en annan stor kastrull, tillsätt 1 liter vatten och smula ned en grönsaksbuljongtärning. Låt det koka upp och håll varmt.
  4. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och tillsätt vinet och låt det koka in i ca 2 minuter. Ta en soppslev, skopa från den varma buljongen och häll i riset och grönsakerna. Rör runt. Häll på en slev till när vätskan har kokat in.
  5. Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar. Smaka av! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten. Tillsätt de rostade betorna och rör om.
  6. Ta risotton från värmen, tillsätt salt, peppar, 4 msk smör , 70 g chèvre och blanda runt ordentligt. Tillsätt lite mer buljong så att du får en rinnig konsistens.
  7. Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig. Servera med hackad timjan och rivet citronskal.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept