Risotto med blandad svamp och tryffel

johan hedberg

Risotto med blandad svamp och tryffel

12 ingredienser

40 m

Risotto är mycket enklare att göra än vad många tror. Använd lite blandad svamp - ostronskivling, kastanjechampinjoner, Karl Johan, kantareller, det som du kommer över.

Här är Johan Hedbergs Spotify-lista med musik han gillar att laga mat till.

Ingredienser

portioner
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl hönsbuljong
  • 3-400 g svamp
  • 1 bit parmesanost
  • 1 msk smör
  • salt
  • svartpeppar
  • tryffel

Gör så här

  1. Finhacka schalotten- och vitlök. Värm upp en stor kastrull (läge 7 av 10 är lämpligt) och ha i oljan.
  2. Svetta löken i oljan - den ska bli glansig och mjuk men inte få färg.
  3. Häll i riset och låt det stekas under försiktig omrörning någon minut. Även den ska bli glansig.
  4. Häll i vinet och låt sjuda tills cirka hälften återstår.
  5. Tillsätt buljongen cirka 1 deciliter i taget. Rör ofta om i risotton då det är just rörelsen som får fram mer stärkelse och gör den krämig. När nästan all vätska reducerats bort tillsätter man 1 deciliter till. Fortsätt så tills riset har önskad konsistens. Det ska vara mjukt men ha en liten kärna kvar i mitten.
  6. Stek svampen i smör vid sidan av. När risotton nästan är klar har man i svampen.
  7. Riv parmesanen. När risotton är klar har man i ordentligt med ost och smöret. Rör om så det smälter och blir en jämn konsistens.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg upp på tallrikar och riv över rikligt med tryffel. Servera omedelbart.