Risotto de mare

1 h
4
Risotto de mare
Foto: TV4
1 h
4

Du behöver

  • 1 kg frysta kräftor eller räkor, upptinade
  • 2 klyftor vitlök, lätt krossade
  • ca 2 msk olivolja
  • ev lite salt och svartpeppar

Buljong

  • 40 ml konjak
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • skalen från kräftorna
  • 2,5 dl varmt vatten
  • salt

Risotto

  • 3,5 dl arborioris
  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 morot, hackad
  • 3 stjälkar bladselleri, skuren i tunna strimlor
  • salt
  • 0,5 l vitt vin
  • ev lite vatten att späda med
  • salt och ev. svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 2 msk dill eller 2 msk fänkålsvippor (endast det gröna), finhackade (spara 4 små vippor till dekoration)

Gör så här

  1. Knäck kräftklorna och peta ur köttet. Skala och ta loss köttet i kräftstjärtarna och fräs allt kött med vitlöken i olivolja, i 2-3 minuter. Salta och peppra. Spara kräftskalen till buljongkoket. Om du använder räkor, fräs dem i olivolja i 1-2 minuter, med vitlöksklyftor och lite salt. Ställ dem åt sidan och kasta vitlöken. Skala räkorna, ta bort huvudet (kastas) och den svarta/mörka tarmen. Spara räkskalen till buljongkoket.
  2. Buljong
    Värm olivoljan i en panna. Tillsätt löken och låt den fräsa i någon minut utan att den får färg. Lägg i räk-/kräftskalen och hetta upp alltsammans. Flytta pannan från spisen och köksfläkten, häll över konjak och tänd på. Bra att ha ett lock till hands för att täcka om det skulle behövas. Häll i varmt vatten.
  3. Låt buljongen koka under lock på låg värme i ca 10 minuter. Smaka av med salt och sila bort skalen.
  4. Risotto
    Värm smöret i en kastrull och i lägg lök, morot och selleri. Fräs dem i ett par minuter utan att de tar färg, rör sedan i ris och salt.
  5. Späd med vin lite i taget under ständig omröring tills vinet ångat in. Späd därefter med buljong (ev. lite vatten) lite i taget tills riset är kokt (passa noga så att riset inte blir överkokt)
  6. Tillsätt kräftköttet och dill (eller fänkålsvippa), smaka av med salt. Ställ kastrullen åt sidan, rör i smör och ev. lite svartpeppar.
  7. Servera riset i djupa tallrikar, toppa med en liten fänkålsvippa eller dillkvist, kräftklo eller räka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept