Rimmat lamm med rotfruktsmos

Rimmat lamm med rotfruktsmos
Foto: TV4

Rimma lammkött kan du lätt göra själv, bara du planerar tiden för det. Själva rimningen tar 4 dygn. Be i köttdisken att få bogen sågad i någorlunda jämnstora bitar så att den ryms i den bunke du ska använda för rimningen.

9 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • Saltlake:
  • 1,5 liter vatten
  • 2,5 dl salt
  • 0,75 dl socker
  • 1 kg lammbog
  • 2 tsk rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 12 vitpepparkorn
  • 1 kålrot på ca 5 hg
  • 3 potatisar
  • 2 mindre morötter
  • 3 potatisar
  • 2 mindre morötter
  • 1 gul lök
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 4 kryddnejlikor
  • smör/margarin

Gör så här

  1. Koka upp vatten, salt och socker till saltlaken, sjud i 10 minuter och låt den sedan svalna innan du häller den över lammet i bunken. Ställ i kylskåp i 4 dygn. Spola köttet i kallt vatten och låt det sedan ligga i vatten i 4-5 timmar för att saltas av en aning.
  2. Koka upp ca 2 liter vatten i en rejäl kastrull. Lägg i köttet när det kokar våldsamt. Koka upp igen och sänk värmen så att det endast sjuder. Skala löken och stick i nejlikorna. Knyt in lagerblad och pepparkorn i en kryddpåse. Lägg lök och kryddpåse i kastrullen. Sjud under lock på svag värme.
  3. Skala kålrot, morötter och potatis och skär dem grovt. Lägg dem i grytan efter 35 minuter. Sjud sedan i ytterligare 45 minuter. Ta upp köttet och håll det varmt. Ta upp lök och kryddor. Slå grönsakerna i ett durkslag och spara buljongen. Mosa grönsakerna men inte för fint. Spä med buljong till ett lagom fast mos. Klicka i lite smör och krydda med salt och peppar. Servera moset till köttet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept