Rimmad torskrygg med gyllene sås och knaperstekt sidfläsk

Rimmad torskrygg med gyllene sås och knaperstekt sidfläsk
Foto: TV4

Rimmad torskrygg med gyllene sås och knaperstekt sidfläsk

Av: Dennis - Nyköping

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

60 m

Torsk och sidfläsk är en toppenkombo! I det här receptet serveras rödbetor och gyllene hollandaisesås till!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rimmad torsk

  • 700 g färsk torskrygg
  • 1 l vatten
  • 25 g salt

Servering

  • 8 delikatessrödbetor
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 0,5 dl gräslök, finhackad

Hollandaisesås

  • 300 g smör
  • 2 äggulor
  • 2,5 msk citron, färskpressad
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Dela torskryggen i fyra bitar. Blanda vatten och salt i en bunke till en lag. Lägg i torsken och rimma i lagen ca 40 minuter.
  2. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är al dente. Häll av vattnet och klyfta betorna i fyra bitar.
  3. Skär sidfläsket i små tärningar och stek på medelvärme tills de är knapriga och fina.
  4. Sätt ugnen på 120 grader. Ta upp torsken ur lagen och lägg i en ugnssäker form smord med lite smör eller rapsolja. Använd en stektermometer och tillaga fiskbitarna i ugnen tills de har en innetemperatur på ca 54 grader (ca 10 minuter). Värm under tiden rödbetorna i ugnen.
  5. Smält smöret till hollandaisesåsen i en kastrull och värm det till ca 60 grader.
  6. Vispa samman äggulor med citronsaft och vatten i en annan kastrull eller i vattenbad på medelvärme (till ca 65 grader).
  7. Tillsätt smöret till äggblandningen i en tunn stråle under konstant vispning. Smaka av med salt och eventuellt lite mer citronsaft.
  8. Montera allt på tallrik och strö över gräslöken.