Rimmad torkad fårfiol

Rimmad torkad fårfiol
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rimmad torkad fårfiol

4 ingredienser

Fårfiol är idag oftast ett rökt fårlår. Traditionellt är fårfiol ett fårlår som man rimmar och torkar. Det är något som du kan göra själv, om du gillar att pyssla i köket. För dig som har bråttom finns det fin rökt fårfiol att köpa. Det är ett bra köp med lång hållbarhet. Fårfiol kan serveras som middag med potatisgratäng i mellan-dagarna.

Ingredienser

portioner
  • 1 färskt lammlår (eller fryst, ca 2 kg)
  • 2,5 l vatten
  • 2,5 dl salt
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Blanda vatten, salt och socker till saltlaken. Rör då och då tills salt och socker löst sig.
  2. Lägg det färska lammlåret i en rymlig kraftig plastpåse. Fryst lammlår läggs otinat i påsen. Häll i laken och förslut väl. Köttet ska täckas av laken. Låt stå kallt i 3 dygn. Vänd påsen ett par gånger. Fryst lammlår får stå framme ca 12 timmar för att tina innan det läggs i kylen.
  3. Ta ut lammlåret, skölj av det och torka det med papper. Sätt ugnen på 100°. Stick in en termometer i den tjockaste delen av låret. Pensla låret med matolja. Sätt in låret i nedre delen av ugnen och stek tills termometern visar 75°. Ta ut lammlåret och låt det kallna.
  4. Skär upp tunna skivor.