Rimmad oxbringa med pesto och grönsaker

Rimmad oxbringa med pesto och grönsaker
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rimmad oxbringa med pesto och grönsaker

19 ingredienser

Oxbringa kan kokas 1-2 dagar i förväg. Lägg den då i kyl i press med en skärbräda med en tyngd på. Pressad blir den också lättare att skära. Värm den sedan i buljong från koket. Det finns också utmärkt färdigkokt oxbringa att köpa.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg rimmad benfri oxbringa
  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 200 g rotselleri
  • 200 g kålrot
  • 1,5 tsk salt (per liter vatten)
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 krm strösocker
  • 1 färsk persilja

Pesto:

  • 3 dl färska basilikablad [2 krukor]
  • 25 g pinjenötter
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 0,5 tsk salt

Grönsaker till servering:

  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 8 potatisar
  • 1 purjolök (liten)
  • 8 gröna sparrisar

Gör så här

  1. Skala den gula löken och moroten. Lägg oxbringan i en kastrull tillsammans med morot, kålrot, lök och vitpepparkorn. Fyll på med vatten så att det nätt och jämnt täcker och tillsätt salt. Koka på svag värme tills köttet är mört, 1-1 1/2 timme. Ta upp bringan och låt den kallna under en tyngd, gärna över natten. Sila buljongen och kyl den.
  2. Pesto: Hacka basilikabladen grovt och riv parmesanosten. Mixa basilika och nötter. Tillsätt parmesanosten och olivoljan i en fin stråle. Häll ut röran ur mixern. Pressa ner vitlöksklyftorna och krydda med salt.
  3. Skala morot, palsternacka och potatis. Ansa och skölj purjolök och sparris. Skär rotfrukterna och purjolöken i mindre bitar. Koka upp buljong från köttkoket i en kastrull. Lägg i potatis, palsternacka och morot och låt koka i 10 minuter. Lägg sedan i purjolök och sparris. Låt sjuda i 5 minuter. Skiva oxbringan och värm den i buljong i en annan kastrull. Lägg upp grönsakerna på varma tallrikar, fördela oxbringan ovanpå och klicka på pesto. Skeda till sist lite buljong över varje portion och servera genast.