Rimmad oxbringa med pesto och grönsaker

Rimmad oxbringa med pesto och grönsaker
Foto: TV4

Oxbringa kan kokas 1-2 dagar i förväg. Lägg den då i kyl i press med en skärbräda med en tyngd på. Pressad blir den också lättare att skära. Värm den sedan i buljong från koket. Det finns också utmärkt färdigkokt oxbringa att köpa.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg rimmad benfri oxbringa
  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 200 g rotselleri
  • 200 g kålrot
  • 1,5 tsk salt/liter vatten
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 krm strösocker
  • 1 liten knippa persilja
  • Pesto:
  • 3 dl basilikalblad ( 2 krukor)
  • 25 g pinjenötter
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0,5 tsk salt

Grönsaker till servering:

  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 8 potatisar
  • 1 liten purjolök
  • 8 gröna sparrisar

Gör så här

  1. Skala den gula löken och moroten. Lägg oxbringan i en kastrull tillsammans med morot, kålrot, lök och vitpepparkorn. Fyll på med vatten så att det nätt och jämnt täcker och tillsätt salt. Koka på svag värme tills köttet är mört, 1-1 1/2 timme. Ta upp bringan och låt den kallna under en tyngd, gärna över natten. Sila buljongen och kyl den.
  2. Pesto: Hacka basilikabladen grovt och riv parmesanosten. Mixa basilika och nötter. Tillsätt parmesanosten och olivoljan i en fin stråle. Häll ut röran ur mixern. Pressa ner vitlöksklyftorna och krydda med salt.
  3. Skala morot, palsternacka och potatis. Ansa och skölj purjolök och sparris. Skär rotfrukterna och purjolöken i mindre bitar. Koka upp buljong från köttkoket i en kastrull. Lägg i potatis, palsternacka och morot och låt koka i 10 minuter. Lägg sedan i purjolök och sparris. Låt sjuda i 5 minuter. Skiva oxbringan och värm den i buljong i en annan kastrull. Lägg upp grönsakerna på varma tallrikar, fördela oxbringan ovanpå och klicka på pesto. Skeda till sist lite buljong över varje portion och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept