Rimmad oxbringa med pepparrotssky och rotfrukter

Rimmad oxbringa med pepparrotssky och rotfrukter
Foto: TV4

Rimmad oxbringa kan du koka dagen innan den ska ätas och bara värma. Det finns även färdigkokt oxbringa att köpa och då är det här riktig snabbmat. Servera med kokt potatis.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg rimmad oxbringa utan ben
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 200 g rotselleri
  • 200 g kålrot
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 liten knippa persilja

Pepparrotssky:

  • 3 dl silad buljong från köttkoket
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk ljus dijonsenap
  • 1 msk riven pepparrot
  • Kokta rotsaker:
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • liten knippa persilja
  • salt

Gör så här

  1. Skala den gula löken, moroten, rotsellerin och kålroten och skär allt i mindre bitar. Lägg oxbringan i en kastrull tillsammans med rotsakstärningarna och vitpepparkornen. Fyll på med vatten så att det nätt och jämnt täcker och tillsätt salt, koka på svag värme tills köttet är mört, 1–1 1/2 timme. Ta upp bringan och låt den kallna under en tyngd, gärna över natten. Sila buljongen och spara den.
  2. Ansa och skölj purjolöken och skär den i mindre bitar, skala morötterna och skär i bitar. Spara 3 dl buljong till såsen, koka upp resten och koka morötterna och purjon mjuka i den. Spar buljongen och håll grönsakerna varma. Koka upp grädden och 3 dl buljong med senap och pepparrot och hacka persiljan.
  3. Plocka av bladen från persiljan. Ta fram köttet och skär i skivor med en vass kniv. Värm skivorna i lite av buljongen. Servera med morötter, purjolök, persilja och pepparrotsky.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept