Rimmad oxbringa med mustig sås

Rimmad oxbringa med mustig sås
Foto: TV4

Oxbringa kan man koka 1–2 dagar i förväg. Lägg den då i press med en skärbräda med en tyngd på i kylskåpet. Pressad blir den lättare att skära. Det finns också utmärkt färdigkokt oxbringa att köpa. Ett luftigt potatismos och spröda chips smakar gott till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg rimmad, benfri oxbringa
  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 100 g kålrot
  • 100 g rotselleri
  • 5 vitpepparkorn
  • 1,5 tsk salt/ liter vatten
  • 1 krm strösocker
  • 1 liten knippa persilja

Sås:

  • 1 schalottenlök
  • 2,5 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 4 dl mörk köttbuljong
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala gul lök, morot, kålrot och rotselleri. Lägg oxbringan i en kastrull tillsammans med rotsaker, lök och vitpepparkorn, fyll på med vatten så att det nätt och jämnt täcker och tillsätt salt. Koka på svag värme tills köttet är mört, 1–1 1/2 timme. Ta upp bringan, sila buljongen och spara den. Låt oxbringan kallna under en tyngd, gärna över natten.
  2. Sås: Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull och fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Tillsätt tomtpurén, ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp buljongen i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på värmen och spä redningen med buljongen, lite i taget under omrörning. Krydda med soja, salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter, rör om då och då och sila såsen.
  3. Skär oxbringan i 1/2 cm tjocka skivor. Värm skivorna i buljong från koket. Servera med såsen, potatispuré och chips.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept