Rimmad kyckling med pestosås

Rimmad kyckling med pestosås
Foto: TV4

Det här är en god middag året runt, men framför allt på sommaren. Kycklingen kan kokas i den svala kvällen och tas fram till lunch eller middag i sommarvärmen. Kokt färskpotatis smakar gott till

1 september 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kyckling (ca 1, 2 kg)
  • 2 msk salt

Koklag:

  • vatten så att det täcker
  • 0,5 purjolök, det gröna
  • 1 morot
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 kvistar persilja
  • Pestosås:
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl hackade valnötter
  • 1 krm salt

Till servering:

  • strimlad morot
  • strimlad rättika
  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Dag 1: Dela kycklingen i två halvor. Skölj dem väl och låt dem rinna av, torka halvorna med hushållspapper. Gnid varje halva ut- och invändigt med 1 msk salt vardera. Lägg dem därefter bredvid varandra med köttsidan upp i en plastpåse och tillslut den. Lägg påsen på en tallrik och ställ den i kylen. Rimma kycklingen 1 dygn.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg ner kycklingen och se till att vattnet täcker. Lägg i ansade grönsaker, pepparkorn, lagerblad, timjan och ett par kvistar persilja. Koka upp på nytt och sjud på svag värme tills köttet är kokt, 40-50 min. Prova i lårvecket att köttsaften är ofärgad. Ta upp kycklingen, dra av skinnet och bena ur köttet. Skär det i skivor före servering.
  3. Pestosås: Hacka valnötterna fint. Skala vitlöksklyftan. Plocka bladen från basilikan och stöt den i mortel för att växtsaften ska komma fram. Blanda med crème fraiche, valnötter och salt. Pressa ner vitlöken och blanda noga. Servera till den rimmade kycklingen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept