Rimmad kyckling med kall dragonsås

Rimmad kyckling med kall dragonsås
Foto: TV4

Kycklingen ska rimmas ett dygn. Kall kyckling ska förvaras i kyla innan den serveras. Den passar också bra i sallader, aladåber eller skuren tunt på smörgås. Passa på och laga två kycklingar samtidigt. Det blir inte mer arbete och receptet är bara att dubblera. Vill du servera kycklingen varm kan den värmas i lite spad.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kyckling (1,2 kg)
  • 2 msk salt

Koklag:

  • vatten så att det täcker
  • 0,5 purjolök, det gröna
  • 1 morot
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 kvistar persilja

Kall dragonsås:

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk finhackad gul lök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk torkad dragon
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Till servering:

  • 1 kvist färsk dragon
  • 1 kruka plocksallat

Gör så här

  1. Dag 1: Dela kycklingen i två halvor. Skölj dem väl och låt dem rinna av, torka halvorna med hushållspapper. Gnid varje halva ut- och invändigt med 1 msk salt vardera. Lägg dem därefter bredvid varandra med köttsidan upp i en plastpåse och tillslut den. Lägg påsen på en tallrik och ställ den i kylen. Rimma kycklingen i 1 dygn.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg ner kycklingen och se till att vattnet täcker. Lägg i ansade grönsaker, pepparkorn, lagerblad, timjan och ett par kvistar persilja. Koka upp på nytt och sjud på svag värme tills köttet är kokt, 40-50 min. Prova i lårvecket att köttsaften är ofärgad. Ta upp kycklingen, dra av skinnet och bena ur köttet. Skär det i skivor före servering.
  3. Skala och hacka den gula löken till såsen. Lägg den i vitvinsvinägern tillsammans med dragonörten. Blanda samman crème fraiche, majonnäs, salt och peppar. Vänd ner lök- och dragonblandningen och låt såsen stå svalt till servering. Bottna ett serveringsfat med sallatsblad och lägg på kycklingen. slå såsen över och dekorera med färsk dragon.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept