Confiterad lax med ingefära och citron

Confiterad lax med ingefära och citron
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Confiterad lax med ingefära och citron

Av: Rikard Nilsson

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

Confiterad lax med ingefära och citron, serveras med råstekta kronärtskockor och bondbönor.

Ingredienser

portioner

CONFITERAD LAX:

  • 800 g färsk laxrygg
  • färsk ingefära, riven
  • citron, zest (rivet skal)
  • 3 msk salt
  • 4 msk strösocker
  • 1-2 l rapsolja

KRASSESKUM:

  • 2 dl musselbuljong
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • Diakonkrasse

KRONÄRTSKOCKOR OCH BONDBÖNOR:

  • 5 skalade kronärtskockor
  • Kokta och pillade bondbönor

Gör så här

  1. GÖR SÅ HÄR:
  2. Gnid in laxen med salt, socker, citronzest och ingefära. Låt stå i rumstemperatur minst 1 timme.
  3. Skär laxen i portionsbitar. Lägg den i ett bläck med kall olja. Oljan skall täcka laxen. Sätt ugnen på 150 grader. Baka laxen i ugnen tills innertemperaturen är 36 grader.
  4. Krasseskum: Koka ihop mjölk, grädde och buljong. Mixa med krassen direkt före servering. Det ska bli skummigt.
  5. Kronärtskockor och bondbönor: Skiva och råstek kronärtskockorna. Värm bönorna lite i vatten, smör, finhackad schalottenlök och riven ingefära.
  6. Lägg grönsakerna i en djup tallrik. Lägg på laxen och till sist skummet.
  7. Här handlar det om en mycket speciell, långsam tillagningsmetod, där fuktigheten stannar kvar i laxen och proteinerna får god tid på sig att utveckla en god och saftig konsistens. Såsen är ett instabilt skum.