Confiterad lax med ingefära och citron

Confiterad lax med ingefära och citron
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
4

Du behöver

CONFITERAD LAX:

  • 8 hg färsk laxrygg
  • färsk riven ingefära
  • citronzest (skal)
  • 3 msk salt
  • 4 msk socker
  • 1-2 l rapsolja

KRASSESKUM:

  • 2 dl musselbuljong
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • Diakonkrasse

KRONÄRTSKOCKOR OCH BONDBÖNOR:

  • 5 skalade kronärtskockor
  • Kokta och pillade bondbönor

Gör så här

  1. GÖR SÅ HÄR:
  2. Gnid in laxen med salt, socker, citronzest och ingefära. Låt stå i rumstemperatur minst 1 timme.
  3. Skär laxen i portionsbitar. Lägg den i ett bläck med kall olja. Oljan skall täcka laxen. Sätt ugnen på 150 grader. Baka laxen i ugnen tills innertemperaturen är 36 grader.
  4. Krasseskum: Koka ihop mjölk, grädde och buljong. Mixa med krassen direkt före servering. Det ska bli skummigt.
  5. Kronärtskockor och bondbönor: Skiva och råstek kronärtskockorna. Värm bönorna lite i vatten, smör, finhackad schalottenlök och riven ingefära.
  6. Lägg grönsakerna i en djup tallrik. Lägg på laxen och till sist skummet.
  7. Här handlar det om en mycket speciell, långsam tillagningsmetod, där fuktigheten stannar kvar i laxen och proteinerna får god tid på sig att utveckla en god och saftig konsistens. Såsen är ett instabilt skum.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept