Baby back ribs och beer can chicken

Baby back ribs och beer can chicken
Foto: TV4

Hickoryrökta 'baby back ribs' och 'beer can chicken', serveras med majs.

Vintips från Rikard
Tokolosh Merlot art nr 2057, 74 kr ifrån Sydafrika

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


4 november 2011
Visa mer

Du behöver

Saltlake till kycklingen

  • 1,5 l vatten
  • 1,5 dl rårörsocker
  • 5 msk vitvinsvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • En nypa kryddpeppar
  • 3 krm Svartpeppar, nymald
  • 3 krm vitlökspulver/vitlökssalt
  • 1,5 tsk liquid smoke
  • En hel färsk kyckling
  • 33 cl burköl
  • Kamben - med ca 15 korta ben per person

Rub

  • 1,5 msk gula senapsfrön, stötta
  • 1 msk mald chilipulver, gärna av chipotletyp
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk rårörsocker
  • 2 krm mald ingefära

Mop sauce till pensling

  • 1,25 dl äppelcidervinäger
  • 10 g smör
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 msk senap
  • 1 nypa salt och lite svartpeppar
  • 1 skvätt tabasco eller liknande

Barbequesås

  • 2 dl ketchup
  • 2 msk God senap
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 dl farinsocker eller rårörsocker
  • 0,5 tsk mald svartpeppar
  • 0,5 tsk vitlökssalt
  • 1 msk worcestersås
  • 0,5 tsk hot sauce, tabasco eller liknande
  • Ev 1 skvätt liquid smoke i den avsvalnade såsen

Ugnspotatis

  • 2 st bakpotatisar
  • 1 st sötpotatis
  • Salt
  • peppar
  • 1 st röda spetspaprikor
  • 3 msk olivolja

Vitlökssmör

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 st vitlöksklyfta (pressad)
  • 1 tsk torkad dragon

Till serveringen

  • Kokta majskolvar med vitlökssmör

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till saltlaken utom liquid smoke.
  2. Koka upp och sjud ett par minuter. Rör om, låt kallna och tillsätt liquid smoke.
  3. Häll den kalla laken över kycklingen och låt den stå i kylen över natten.
  4. Värm upp smokern till 100–125 grader. Blanda alla ingredienser till kryddruben och gnid in kambenen med den.
  5. Ta upp kycklingen ur saltlaken och torka av/ur den.
  6. Öppna ölburken och häll av ungefär en tredjedel.
  7. Placera kycklingen över den öppnade ölburken och sätt in den samt kambenen (köttsidan upp den första
    timmen) i smokern.
  8. Låt stå i 3 ½–4 timmar, eller tills köttet lätt släpper från benen. Fyll på med glödande kol ungefär två gånger i timmen. Komplettera med lite rökved, hickory.
  9. Koka under tiden också upp ingredienserna till penslingssåsen. Sänk värmen och låt såsen sjuda i 5 minuter till en tjock sås.
  10.  Vänd och pensla kambenen med penslingssåsen ungefär två gånger i timmen. Kycklingen kan få en
    pensling emellanåt också.
  11. Koka under tiden upp ingredienserna till barbequesåsen. Sänk värmen och låt småputtra i ca 5 minuter till en tjock sås.
  12. Låt svalna och förvara i kylen.
  13. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg klyftor av bak- och sötpotatis i en långpanna, ringla över olja, salta och
    peppra.
  14. Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och fördela paprikan jämnt över plåten och låt stå i
    ytterligare 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.
  15. Rör ihop ingredienserna till vitlökssmöret.
  16. Servera köttet tillsammans med barbequesåsen, ugnsbakad potatis och paprika samt nykokta
    majskolvar med vitlökssmör.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Köksknivar från kända varumärken

Köksknivar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept