Dal

25 min
Från Efter tio

En klassisk vardagsbasföda som alltid serveras tillsammans med tunnbröd, ris eller både och. Finns hundratals sätt att laga den. Här är ett av dem! /Rika Hammarström

För en matigare variant, man kan ha i grovhackade grönsaker, som potatis, morötter, squash eller hackad spenat.

17 mars 2014
Visa mer
25 min

Du behöver

  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk senapsfrön
  • 1 medelstor lök, skivad i halvmånar
  • 1 tsk färsk ingefära, finriven
  • 1 tsk vitlök, finriven
  • 0,25 tsk gurkmeja
  • 2 hela röd torkade chili (eller 6 om du gillar stark mat)
  • 3 dl röda linser
  • 2 dl krossade tomater eller 3 färska, hackade
  • 0,25 tsk chilipulver
  • 10 curryblad
  • 1 lime, saften
  • 1 msk färsk koriander, grovt hackad
  • salt efter smak
  • ris och/eller tunnbröd till servering

Gör så här

  1. Koka linser tills de är helt mjuka.
  2. Värm olja och lägg i röda hela chilis, senapsfrön, kummin, fänkålsfrön och curryblad. Efter några sekunder lägg i lök vitlök och ingefära. Rör tills det får lite färg.
  3. Lägg i gurkmeja, rör om och häll sedan i tomater. Rör tills olja syns.
  4. Häll i de kokta linserna och chilipulver samt salt efter smak.
  5. Laga under 3 minuter på låg värme.
  6. Blanda i limesaft och strö över hackad färsk koriander före servering.
  7. Servera kokt basmatiris till med tunnbröd som förvärms i en stekpanna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept

Fler från Rika Hammarström

Visa alla recept från Rika Hammarström