Ricottafyllda auberginerullar i tomatsås till buffén

Från Nyhetsmorgon

Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos Ahlénius lagade en grekisk buffé i Nyhetsmorgon. Här är deras recept på goda ricottafyllda auberginerullar i tomatsås.

Tips! Grilla auberginskivorna i en het panna utan fett så att de inte blir sladdriga, men även för att behålla de goda smakerna från grönsaken. 


1 augusti 2015
Visa mer
12

Du behöver

  • 6 auberginer
  • 0,5 tsk+ 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 4 stora vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 400 g färsk bladspenat
  • 0,5 tsk nyriven muskotnöt
  • salt och nymald svartpeppar
  • 500 g ricottaost
  • 1 sats tomatsås (se recept)

Tomatsås

  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl god olivolja
  • 1,5 msk torkad oregano
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl kraftigt rödvin
  • 800 g krossade tomater av god kvalitét
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • ev 0,5 tsk strösocker

Gör så här

  1. Tomatsås: Skala gul lök och vitlök. Finhacka den gula löken och finstrimla 2 av vitlöksklyftorna. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs den hackade gula löken och strimlade vitlöken under omrörning på väldigt svag värme cirka 10 min tills den har mjuknat.Tillsätt oregano, timjanskvistar, tomatpuré, rödvin och krossade. Pressa ner de sista vitlöksklyftorna. Låt koka upp och sjud sedan såsen på svag värme ca 40 min. Smaka av med salt, peppa och ev socker om såsen är för syrlig.
  2. Skär auberginerna på längden i 0,5 cm tjocka skivor. Strö 0,5 tsk salt över skivorna och lägg dem i ett durkslag för att vattnas ur.
  3. Skala och finhacka gul lök. Skala vitlöken finstrimla 2 av dem, lägg de andra åt sidan.
  4. Stek gul lök och strimlad vitlök i olivolja på svag värme ca 5 min.
  5. Skölj spenaten och stek den mjuk tillsammans med lök och vitlök, ca 5 min.
  6. Blanda lök- och spenat med ricottaosten. Pressa i de 2 sista vitlöksklyftorna och krydda med muskotnöt, 1 tsk salt och peppar.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Grilla aubergineskivorna i en grillpanna (eller smörgåsgrill) så att de mjuknar och får fin färg.
  9. Fördela fyllningen över auberginen och rulla ihop varje skiva till en jämn rulle.
  10. Lägg hälften av tomatsåsen i botten av en ugnsform och lägg i rullarna. Toppa med resterande tomatssås och grädda de fyllda auberginerna mitt i ugnen 20-25 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept