Berry borscht

4

Du behöver

  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 st gul lök, riven
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 st morot, grovt riven
  • 1 st lagerblad
  • 5 msk dillfrö
  • 1 kg rödbetor, skalade och grovt rivna
  • 5-6 dl vatten
  • Dill, hackad
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl blåbär
  • 2 dl hallon, eller lingon, eller en blandning
  • 1,5 msk honung
  • 2 tsk mineralsalt
  • Svartpeppar, grovmalen, efter smak

Topping

  • 1 st rödbeta, riven
  • 2 msk dill, hackad
  • 3 dl färska eller torkade bär t ex blåbär, hallon, lingon eller torkade tranbär
  • Svartpeppar, efter smak
  • 4-6 msk yoghurt, tjock

Gör så här

  1. Ta fram stor kastrull.
  2. Fräs lök, morot och selleri i olja, ös i rödbetorna, dillfrö, salt och peppar, låt fräsa i ca 5 minuter.
  3. Häll på vatten, äppelcidervinäger, honung och dill, låt koka försiktigt i 5 minuter.
  4. Blanda ihop toppingen.
  5. Mixa hälften av soppan slät i matberedare med bären.
  6. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt soppan.
  7. Smaka eventuellt av med mer salt.
  8. Häll upp i skålar och dekorera med toppingen och en klick tjock yoghurt.
  9. Dra ett varv med pepparkvarnen över varje skål. Servera med bröd
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept