Berry borscht

4

Du behöver

  • 1-2 msk rapsolja
  • 1 st gul lök, riven
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 st morot, grovt riven
  • 1 st lagerblad
  • 5 msk dillfrö
  • 1 kg rödbetor, skalade och grovt rivna
  • 5-6 dl vatten
  • Dill, hackad
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl blåbär
  • 2 dl hallon, eller lingon, eller en blandning
  • 1,5 msk honung
  • 2 tsk mineralsalt
  • Svartpeppar, grovmalen, efter smak

Topping

  • 1 st rödbeta, riven
  • 2 msk dill, hackad
  • 3 dl färska eller torkade bär t ex blåbär, hallon, lingon eller torkade tranbär
  • Svartpeppar, efter smak
  • 4-6 msk yoghurt, tjock

Gör så här

  1. Ta fram stor kastrull.
  2. Fräs lök, morot och selleri i olja, ös i rödbetorna, dillfrö, salt och peppar, låt fräsa i ca 5 minuter.
  3. Häll på vatten, äppelcidervinäger, honung och dill, låt koka försiktigt i 5 minuter.
  4. Blanda ihop toppingen.
  5. Mixa hälften av soppan slät i matberedare med bären.
  6. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt soppan.
  7. Smaka eventuellt av med mer salt.
  8. Häll upp i skålar och dekorera med toppingen och en klick tjock yoghurt.
  9. Dra ett varv med pepparkvarnen över varje skål. Servera med bröd
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept