Rimmad Torskrygg med Tryffelpotatispuré serveras med Guineapepparsky och ristat sidfläsk

Rimmad Torskrygg med Tryffelpotatispuré serveras med Guineapepparsky och ristat sidfläsk

Av: Rickard Hasselblad

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Ingredienser

Torskrygg

  • 600 g torskfilé
  • 150 g rökt sidfläsk
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning

Tryffelpotatispuré

  • 500 g potatis (gärna mandel)
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 5-10 g tryffel
  • salt
  • peppar
  • ev tryffelolja

Guineapepparsky

  • 3 dl kalvfond
  • 2 dl rött vin
  • 0,25 dl guineapeppar
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Torskrygg:
  2. Skär ner torskryggen i fina bitar.
  3. Strö på ett tunt lager salt på köttsidan och låt rimma i ca 10-20 min.
  4. Smörstek torsken med skinnsidan först salta och peppra.
  5. Lägg över bitarna på en plåt kör i ugn på 175 grader i ca 5-10 min
  6. Skär ner fläsket i 0,5 cm stora tärningar rista i torr panna några minuter tills det blivit krispigt.
  7. Tryffelpotatispuré:
  8. Skala och koka potatisen. Pressa den och blanda med uppvärmd gräddmjölk till bra konsistens smaksätt med salt & peppar och finhackad tryffel. Plus tryffeloljan.
  9. Guineapepparsky:
  10. Skala och grovhacka löken. Grovmal pepparn. Fräs lök och drygt hälften av pepparn utan att det får färg och tillsätt fond och vin, låt reducera till nästan hälften. Sila över i en annan kastrull (försök få med lite av pepparn) tillsätt resten av pepparn. Smaka ev av med lite salt
  11. Såsen bör ej vara speciellt salt pga. den rimmade torsken och sidfläsket.