Asiatiska laxbiffar

Asiatiska laxbiffar
Foto: Bill Bettencourt

Asiatiska laxbiffar

Av: Rick Rodgers

12 ingredienser

Goda biffar som går utmärkt att frysa. receptet kommer från boken Mat på minuten: matlåda och storkok.

Här hittar du fler snabblagade recept

Panko används ofta i asiatisk matlagning istället för ströbröd. Hittas i välsorterade matbutiker.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg laxfilé utan skinn
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 6 msk ostronsås
  • 2 äggulor
  • 4 salladslökar, finhackade
  • 2 msk färsk ingefära, finriven
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 5 dl pankoströbröd (eller vanligt ströbröd)
  • 2,5 dl japansk soja
  • 4 limefrukter, saften
  • 4 msk rapsolja

Gör så här

Förbereda laxen

  1. Sätt ugnen på 200˚.
  2. Olja en långpanna, lägg i laxen och krydda försiktigt med salt och peppar.
  3. Stek i ugnen i cirka 20 minuter tills laxen är helt genomstekt.
  4. Ta ut och låt svalna helt. Dela fiskköttet i större bitar med en gaffel.

Förbereda laxbiffarna

  1. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  2. Vispa ihop ostronsås, äggula, salladslök, ingefära och vitlök i en stor skål.
  3. Lägg i lax och 2,5 deciliter panko och rör ihop ordentligt med en gaffel.
  4. Forma försiktigt färsen till små biffar, omkring 4 centimeter i diameter.
  5. Vänd biffarna i resterande panko och lägg dem i långpannan.
  6. Ställ in dem i frysen i 15–30 minuter så att de blir en aning fastare. Förvara dem i frysen om de ska användas vid ett senare tillfälle.

Göra såsen och steka biffarna

  1. Gör dippsåsen medan biffarna står i kylen.
  2. Blanda sojasås och limesaft i liten skål.
  3. Fördela blandningen i 8 mindre skålar.
  4. Hetta upp oljan på medelhög värme i en stor stekpanna.
  5. Lägg i biffarna och stek ena sidan i cirka 3 minuter tills de börjar få färg.
  6. Vänd på dem och stek i ytterligare 3 minuter.
  7. Fördela laxbiffarna på tallrikar och servera tillsammans med dippsåsen.