Revben på amerikanskt vis

Revben på amerikanskt vis
Foto: TV4

Att koka spjällen innan de steks i ugnen är vanligt i USA. Det är ett utmärkt sätt att få ett mört och gott spjäll med god smak och stor saftighet. Kålsallad och klyftpotatis är klassiska tillbehör till spjäll. Här serverar vi dem dessutom med en läcker barbecuesås.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg färska tjocka revben
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • 4 kryddpepparkorn
  • 4 svartpepparkorn
  • ev 4 msk hickoryolja
  • 2 msk salt
  • 0,5 liter kärnfria katrinplommon
  • 1,5 liter kycklingbuljong
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk sambal oelek
  • 1 msk sambal badjak

Gör så här

  1. Skala och hacka löken grovt, ansa moroten och skär den i mindre bitar. Lägg revbenen i en kastrull med vatten som precis täcker, lägg i de ansade grönsakerna och lagerblad, kryddpepparkorn och svartpepparkorn samt ev. hickoryolja och sjud under lock i ca 1 timme eller tills benen går att lossa. Låt spjällen svalna i spadet på ett kallt ställe.
  2. Dela köttet längs med benen, salta. Lägg bitarna på en plåt och stek dem i ugnen på högsta värme, de får inte bli brända, endast knapriga.
  3. Sås: Skär katrinplommonen i centimeterstora bitar. Lägg dem i kycklingbuljongen, häll i vinäger och krydda med sambal. Koka på svag värme under lock i 1–1 1/2 timme, rör om då och då. Red såsen genom att slutligen vispa sönder plommonen. Om såsen är för lös får den koka ihop utan lock under omrörning.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept