Rensteksröra med löjrom och syltade kantareller

Rensteksröra med löjrom
Foto: TV4

Rensteksröra med löjrom och syltade kantareller

Av: Joel - Boden

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

40 m

Norrländsk förrätt med löjrom från Kalix, rensteksröra och syltade trattkantareller.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Syltade trattkantareller

  • 2 l trattkantareller
  • 4-5 dl svampspad
  • 1,5 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk senapsfrö
  • 1 tumme färsk ingefära eller 0,5 tsk torkad
  • 1 kanelstång
  • 3 hela nejlikor
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 rödlök, i skivor (eller 2 schalottenlökar)

Rensteksröra

  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl färskost
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk färsk pepparrot, nyriven
  • 200 g rökt renstek, finstrimlad
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • 1 msk rödlök, finhackad
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 4 msk löjrom
  • 1 tsk rödlök, finhackad
  • 1 dl trattkantareller, syltade

Servering

  • valfritt tunnbröd (hårt)
  • salladsblad

Gör så här

Syltade trattkantareller

  1. Rensa kantarellerna noga och dela större kantareller i bitar. Skölj dem eventuellt. Eller lägg i en stor bunke med vatten och rör runt så sjunker grus till botten och du kan skopa upp de rena kantarellerna.
  2. Lägg kantarellerna i en stor kastrull. Sätt på maxvärme. Kantarellerna släpper vätska. Koka upp och koka i 4 minuter.
  3. Mät upp ingredienserna till inläggningslagen och koka upp den. Rör så att sockret löser sig.
  4. Tillsätt inläggningslagen till kantarellerna och koka upp. Låt sjuda i 5 minuter.
  5. Fördela kantarellerna i en väl rengjord glasburk eller flera små. Slå över den varma svamplagen och se till att det täcker. Sätt på locken på burkarna och låt svalna.
  6. Förvara den syltade svampen mörkt och svalt.
  7. Syltade kantareller kan såklart njutas direkt men får god smak om de får marinera i minst något dygn, gärna längre. Förvara öppnad burk i kylen.

Rensteksröra

  1. Blanda crème fraiche och färskost väl. Smaksätt med dijonsenap och nyriven pepparrot.
  2. Vänd ner renstek, gräslök och rödlök. Smaka av med salt och peppar.
  3. Bred rensteksröran på tunnbrödet. Garnera med löjrom, finhackad rödlök och de syltade trattkantarellerna.
  4. Servera med en liten sallad.