Rensteksröra med löjrom

40 m
4
Rensteksröra med löjrom
Foto: TV4

Norrländsk förrätt med löjrom från Kalix, rensteksröra och syltade trattkantareller.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

13 oktober 2015
Visa mer
40 m
4

Du behöver

Syltade trattkantareller

  • 2 l trattkantareller
  • 4-5 dl svampspad
  • 1,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk senapskorn
  • 1 tumme färsk ingefära eller 0,5 tsk torkad
  • 1 kanelstång
  • 3 kryddnejlikor
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 rödlök eller 2 schalottenlökar i skivor

Rensteksröra

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl färskost
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk nyriven pepparrot
  • 200 g rökt renstek, finstrimlad
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • 1 msk rödlök, finhackad
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 4 msk löjrom
  • 1 tsk rödlök, finhackad
  • 1 dl trattkantareller, syltade

Servering

  • valfritt tunnbröd (hårt)
  • salladsblad

Gör så här

  1. Syltade trattkantareller
    Rensa kantarellerna noga och dela större kantareller i bitar. Skölj dem eventuellt. Eller lägg i en stor bunke med vatten och rör runt så sjunker grus till botten och du kan skopa upp de rena kantarellerna.
  2. Lägg kantarellerna i en stor kastrull. Sätt på maxvärme. Kantarellerna släpper vätska. Koka upp och koka i 4 minuter.
  3. Mät upp ingredienserna till inläggningslagen och koka upp den. Rör så att sockret löser sig. Tillsätt inläggningslagen till kantarellerna och koka upp. Låt sjuda i 5 minuter.
  4. Fördela kantarellerna i en väl rengjord glasburk eller flera små. Slå över den varma svamplagen och se till att det täcker. Sätt på locken på burkarna och låt svalna.
  5. Förvara den syltade svampen mörkt och svalt.
  6. Syltade kantareller kan såklart njutas direkt men får god smak om de får marinera i minst något dygn, gärna längre. Förvara öppnad burk i kylen.
  7. Rensteksröra
    Blanda crème fraiche och färskost väl. Smaksätt med dijonsenap och nyriven pepparrot.
  8. Vänd ner renstek, gräslök och rödlök. Smaka av med salt och peppar.
  9. Bred rensteksröran på tunnbrödet. Garnera med löjrom, finhackad rödlök och de syltade trattkantarellerna.
  10. Servera med en liten sallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept