Renstek med vild sås

Renstek med vild sås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Renstek med vild sås

15 ingredienser

En vild stek till en festlig middag. Servera med potatiskroketter och lättkokt och sedan stekt blekselleri.

Ingredienser

portioner
  • ca 2 kg renstek
  • 1 tsk timjan
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1,5 dl rött vin
  • 1 nötbuljongtärning
  • ca 4 dl vatten
  • salt
  • peppar

Sås:

  • 3 dl silad steksky
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 8-10 enbär, krossade
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk gräddfil (eller crème fraiche)
  • blekselleri att servera till

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Krydda steken runtom med salt, peppar och timjan. Bryn i panna och lägg i ugnsform med löken.
  3. Vispa ur pannan med vinet, sila ner i formen. Smula ner buljongtärningen, späd med vatten efterhand. Sätt i köttermometer. Stek mitt i ugnen till 67- 70°.
  4. Sila och skumma skyn. Koka den 10 min med grädde och enbär, red såsen med mjölet utrört i lite vatten. Koka 5 minuter. Ta såsen av värmen och rör ner gelé och gräddfil.