Renstek med vild sås

Renstek med vild sås
Foto: TV4

En vild stek till en festlig middag. Servera med potatiskroketter och lättkokt och sedan stekt blekselleri.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • ca 2 kg renstek
  • 1 tsk timjan
  • 1 st gul lök, i klyftor
  • 1,5 dl rött vin
  • 1 tärning nötbuljong
  • ca 4 dl vatten
  • salt och peppar

Sås:

  • 3 dl silad steksky
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 8-10 st enbär, krossade
  • 3 msk svart vinbärsgelé
  • 2 msk gräddfil eller crème fraiche
  • Blekselleri att servera till

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Krydda steken runtom med salt, peppar och timjan. Bryn i panna och lägg i ugnsform med löken.
  3. Vispa ur pannan med vinet, sila ner i formen. Smula ner buljongtärningen, späd med vatten efterhand. Sätt i köttermometer. Stek mitt i ugnen till 67- 70°.
  4. Sila och skumma skyn. Koka den 10 min med grädde och enbär, red såsen med mjölet utrört i lite vatten. Koka 5 minuter. Ta såsen av värmen och rör ner gelé och gräddfil.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept