Renskavsgryta med Karl-Johan och rosépeppar

Renskavsgryta med Karl-Johan och rosépeppar
Foto: TV4

Renskavsgryta med Karl-Johan och rosépeppar

Av: Helge - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

45 m

Mustig viltgryta som serveras med rårörda lingon samt mosad mandelpotatis försiktigt kryddad med färskriven muskot.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g renskav
  • 3 dl karljohansvamp, skivad
  • 2 dl grädde 34 %
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 12 rosépepparkorn
  • 15 mandelpotatisar, medelstora
  • 1 köttbuljongtärning
  • 0,5 svampbuljongtärning
  • muskot (eller mald muskot)
  • 2 tsk soja
  • 0,5 dl vatten
  • smör
  • salt
  • peppar
  • 300 g rårörda lingon

Gör så här

  1. Smält smör tillsammans med en smulad köttbuljongtärning i gryta. Lägg i 12 rosépepparkorn. Tillsätt 0,5 dl vatten och soja. Häll över 2 dl grädde och 1,5 dl crème fraiche. Rör om. Grytan hålls varm på svag värme.
  2. Fräs renskaven hastigt, lite åt gången, i smör. Vitpeppra ur kvarn. Lägg den frästa renskaven i grytan. Rör om och vänd bitarna. Låt puttra försiktigt på svag värme under lock ca 20 min. Smaka av med ev. mer salt och peppar.
  3. Smält smör i panna, smula ner en halv svampbuljongtärning. Fräs den skivade svampen gärna så den får lite färg. Lägg i grytan och blanda om.
  4. Skrubba och skölj samt råskala mandelpotatisen. Spara skalen. Lägg potatisen i kokande, lätt saltat vatten, dämpa värmen och låt sjuda långsamt tills den är genommjuk. Häll av vattnet i en kastrull.
  5. Mosa potatisarna, inte alltför fint. Krydda med 4-5 rasp av muskotnöt mot fint rivjärn (eller 1 krm riven muskotnöt). (Potatisskalen kan sjudas separat i ca 5 dl av potatisvattnet i 15 min. under lock, silas av och sparas som grönsaksfond.)
  6. Servera med rårörda lingon.