Vegansk ost på cashewnötter

Nötost
Foto: TV4
Från Efter tio

Hemgjord ost gjord på cashewnötter och smaksatt med örter, soltorkade tomater eller vitlök.

29 september 2014
Visa mer

Du behöver

  • 300 g cashewnötter, blötlagda minst 2 h
  • 2,5 dl vatten
  • 1 kapsel probiotika
  • 1 nypa himalayasalt
  • 2 tsk näringsjäst
  • 1 tsk citronjuice

Smaksättning

  • basilika, hackad
  • soltorkad tomat
  • gräslök
  • vitlök

Gör så här

  1. Sila bort blötläggningsvattnet och skölj nötterna. Mixa nötter med vatten och probiotika (öppna kapseln och mixa bara med innehållet inuti).
  2. Sila smeten i en nötmjölkspåse. Knyt sedan ihop påsen och lägg den i ett durkslag i en skål så att överflödig vätska långsamt pressas ut. Ställ i rumstemperatur och låt fermentera i 24 h.
  3. Tillsätt salt
, näringsjäst
 och citronjuice efter fermenteringen. Smaksätt osten efter vad du tycker om (se förslag i ingredienslistan). Här kan man ha i efter tycke och smak. Smaka av tills du är nöjd. Häll upp i burk och förvara i kyl! Håller ca 5 dagar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept