Red braised pork bowl

POPULÄRT
Red braised pork bowl
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Red braised pork bowl

29 ingredienser

Poké bowl med saffransråris, bräserad fläsksida och heta bönor.

Ingredienser

Rödbräserat fläsk

  • 500 g färsk fläsksida med svål
  • 40 g färsk ingefära, oskalad
  • 2 sticklökar
  • 3 msk olja
  • 5 dl grundbuljong
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 msk risvin (alt. torr sherry)
  • 0,75 tsk salt
  • 3 msk farinsocker
  • 1 stjärnanis

Saffransråris

  • 1 kg råris
  • 40 g berberisbär
  • 300 g gröna ärtor
  • 0,5 saffran
  • 5 g gurkmeja
  • 5 g malen spiskummin
  • 10 g salt
  • 10 g strösocker
  • 25 g rapsolja

Kryddiga heta bönor

  • 500 g frysta haricots verts
  • 30 g hoisinsås
  • 15 g chiliolja
  • 10 g salt
  • 1 knippe het thaibasilika (bladen)

Örtsallad

  • koriander
  • mynta
  • färsk bladpersilja

Servering

  • röd curry
  • svarta sesamfrön

Gör så här

Rödbräserat fläsk

  1. Lägg fläsksidan i en gryta med vatten, låt vattnet koka upp och skumma väl. Lägg ner ingefäran och sticklöken i vattnet och låt fläsket sjuda i 40 minuter. Ta upp fläsket och lägg det i press i kylen över natten. Spara kokvätskan till grundbuljongen.
  2. Skär fläsket i 3 cm kuber med svålen kvar.
  3. Hetta upp oljan i en wok och fräs fläsket ett par minuter för att karamellisera ytan. Tillsätt buljongen och resten av ingredienserna. Koka upp och sjud i två timmar tills kokvätskan fått sirapsliknande konsistens.

Råris

  1. Skölj riset noggrant och låt det svälla i vatten i en timme.
  2. Gör en blandning av saffran, gurkmeja, spiskummin, salt och socker och rör ut i lite varmt vatten.
  3. Sila av riset och häll över i en gryta med 1,1 L vatten och saffransmixen. Koka upp med lock och låt sjuda tills vattnet kokat bort. Testa så att riset är klart med tuggmotstånd, om det är för hårt kan det stå på eftervärme en stund så mjuknar det.
  4. Rör ner olja, ärter (frusna), berberibären och rapsoljan i det varma riset.

Heta bönor

  1. Blanda och grilla på hög ugnsvärme tills bönorna fått färg.

Örtsallad

  1. Blanda lika delar finhackade örter.

Servering

  1. Servera allt i portionsskålar och njut!