Apelsinkyckling med rosmarin

Apelsinkyckling med rosmarin
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Apelsinkyckling med rosmarin

12 ingredienser

Till den här ganska heta kryddningen av kyckling passar det bra att servera milda tillbehör som avokado och kokt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling 1 1/4 kg
  • 2 apelsiner
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • 8 klyftor vitlök
  • 1 kvist färsk rosmarin [2 tsk torkad]
  • 0,5 dl svarta oliver
  • 0,5 tsk salt
  • 4 torkade piri piri
  • 1 msk olivolja
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vitt vin

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 °. Skölj och torka kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Skala vitlöksklyftorna. Lägg 4 av vitlöksklyftorna och de svarta oliverna i formen. Tvätta apelsinerna noga och skär den ena i klyftor. Riv skalet och pressa saften ur den andra apelsinen, ca 1 dl. Repa bladen av rosmarinkvisten.
  2. Fyll kycklingen med apelsinklyftor, persilja, fyra av vitlöksklyftorna och hälften av rosmarinen. Stöt piri-pirin i mortel. Blanda rivet apelsinskal, salt, piri-piri, resterande rosmarin och olivolja. Gnid in kycklingen med blandningen. Sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen.
  3. Koka upp buljongtärningen med den pressade apelsinsaften, vatten och vin. Ös kycklingen ofta med buljongblandningen. Stek i 1 - 1 1/4 timme. Kontrollera att kycklingen är genomstekt genom att sticka i den tjockaste delen av låret. Är köttsaften klar och genomskinlig är kycklingen färdig.