Orientaliska frikadeller med couscous

Orientaliska frikadeller med couscous
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Orientaliska frikadeller med couscous

23 ingredienser

De här goda frikadellerna med orientalisk kryddning passar utmärkt till couscous. Det finns olika storlekar på couscous, välj gärna de största grynen. Dem hittar du i hälsokostdisken. Vill du spara tid kan du köpa färdig tomatsås.

Ingredienser

portioner
  • 500 g lammfärs (eller fläskfärs)
  • 1 dl rivebröd
  • 2 dl mjölk (eller vatten)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm malen kanel
  • 0,5 krm muskot
  • 1 citron, rivet skal av
  • 2 ägg
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 l vatten
  • 1 hönsbuljong (eller kalvbuljong)

Couscous:

  • 2,5 dl couscous
  • 9 dl vatten
  • salt

Tomatsås:

  • 1 förp krossade tomater
  • 1 kruka basilika
  • ev 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar
  • 1 msk olivolja

Garnityr:

  • 4 tomater
  • 20 svarta oliver

Gör så här

  1. Blanda rivebröd med mjölk eller vatten. Rör ner alla kryddorna och det rivna citronskalet. Blanda med färs, ägg och persilja. Rör om ordentligt. Smeten ska vara ganska lös.
  2. 2.
  3. Koka upp vatten med buljongtärningen. Forma bullar av färsen med hjälp av två vattensköljda matskedar. Lägg dem i den kokande buljongen och låt bullarna koka 8-10 minuter.
  4. 3.
  5. Koka couscous i saltat vatten på medelstark värme. Rör om då och då och kontrollera att de inte bränner fast i kastrullen.
  6. 4.
  7. Häll upp tomaterna i en kastrull. Lägg eventuellt i hackad vitlök. Salta och peppra. Tillsätt olivolja och koka upp såsen. Du kan också köpa färdigkryddad tomatkross som bara behöver värmas med lite olivolja.
  8. Häll av eventuellt vattnet från couscousen. Blanda grynen med tomatsås och lägg upp på tallrikar. Lägg på frikadeller, tomater och oliver. Servera varmt.