Paj med kola och pecannötter

Paj med kola och pecannötter
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Paj med kola och pecannötter

Av: Köket.se

Från: Köket

14 ingredienser

45 min

Efter en välkryddad middag passar det bra med något sött. Till dessert på en cajunmiddag serverar du naturligtvis en läcker kolapaj med pecannötter. Servera pajen med grädde som smaksätts med några droppar konjak eller whisky.

Ingredienser

portioner
  • 60 g osaltat smör
  • 2 msk strösocker
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 ägg
  • 2 msk mjölk, kall
  • 2 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 3 dl ljus sirap
  • 2 dl brunt farinsocker
  • 4 ägg
  • 2 äggulor
  • 60 g osaltat smör
  • 2,5 dl pekannötskärnor

Till servering:

  • 2 dl vispgrädde
  • några droppar konjak eller whisky

Gör så här

  1. Pajdeg: Vispa smör, socker och salt med elvisp på hög hastighet tills blandningen är krämig. Vispa det halva ägget till skum. Tillsätt det och vispa på hög hastighet i 30 sekunder. Tillsätt mjölken och vispa på hög hastighet i 2 minuter. Tillsätt mjölet och vispa på medelhastighet i 5 sekunder, sedan på hög hastighet tills det är välblandat, ca 5 sekunder. OBS. Degen får ej överarbetas. Skrapa upp degen och forma till en bulle som plattas till. Förvara i kylskåpet över natten.
  2. Fyllning: Rör ihop sirap, socker, ägg och äggulor till en jämn smet. Smält smöret i en kastrull tills det är nötbrunt. Blanda det smälta smöret i smeten.
  3. Värm ugnen till 180°. Kavla ut degen till en tjocklek av ca 3 mm på lättmjölat bakbord. Klä en smord pajform. Kyl i 15 minuter. Fördela pecannötterna i den klädda pajformen, ös fyllningen över och grädda sedan i ugn ca 45 minuter. Pajfyllningen ska vara dallrig när den tas ur ugnen. Låt svalna och vispa grädden under tiden. Smaksätt med konjak eller whisky och servera till pajen.