Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter

Rebecca - Stockholm3
Foto: TV4

Himmelsk hasselnötsmousse med kanderade nötter

Av: Rebecca - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

40 min + 2 h i frys

Himmelsk dessert! Går att byta ut chokladfudgen till andra såser som faller dig i smaken.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Rebeccas drycktips
8048 Kopke Fine Ruby Port 375ml, Douro, Portugal 65:-

"Ett sött, smakrikt och fruktigt portvin. Sötman i vinet möter sötman de kanderade nötterna. Den lite beska smaken från chokladen passar utmärkt med smaken av torkad frukt som finns i vinet."

Ingredienser

portioner

Mousse

  • 25 g hasselnötter
  • 1 gelatinblad
  • vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 1 äggula
  • 1 msk strösocker
  • 75 g hasselnötsmassa (eller nötkräm)
  • 1 dl vispgrädde

Kanderade nötter

  • 75 g valfria nötter t ex sötmandel
  • 15 g valfria nötter t ex pekannötter
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk citron, pressad
  • 1 tsk smör

Chokladfudgesås

  • 200 g mjölkchoklad
  • 2 dl grädde

Gör så här

Mousse

  1. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en ren kökshandduk och finhacka nötterna.
  2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Koka upp vaniljstången med fröna i mjölken. Vispa ihop äggulan och sockret och vispa sedan ner det i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången.
  4. Rör ned nötkrämen och de hackade nötterna i den varma krämen. Ta upp gelatinbladet och låt den smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.
  5. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Häll upp i glas och ställ i kylen för att svalna i ca 2 timmar.

Kanderade nötter

  1. Rosta alla nötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ta upp nötterna på ett fat.
  2. Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i nötterna när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.

Fudgesås

  1. Blanda grädde och chokladen i kastrull. Låt småkoka i ca 5 min. Lås såsen svalna. Nötter och sås som blir över kan förvaras i kylskåp flera veckor. Plocka fram och mumsa till glass!