Rårivet rött äpple med choklad och kavring

Från Nyhetsmorgon

Rivna kaneldoftande äpplen med citron- och chokladcréme med knaprig kavringcrumble.

Tips! Bengt Frithiofsson rekommenderar en glögg till desserten: Äppelglögg, Roslagen, 4 solar.

4 december 2015
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 Red love-äpplen, delade på mitten och urkärnade
  • 6 dl vatten
  • 1 dl björksocker
  • 3 kanelstänger

Chokladcrème

  • 250 g grädde
  • 250 g mjölk
  • 100 g äggula
  • 75 g kokosblomssocker, vispas
  • 200 g mörk choklad 54%

Citroncrème

  • 100 g citronsaft+rivet skal från 1 citron
  • 4 hela ägg
  • 60 g björksocker
  • 130 g osaltat smör

Kavring

  • 4 skivor kavring, nersmulade i små bitar
  • 1 msk kokosblomssocker
  • 1 nypa malen kanel

Gör så här

  1. Koka upp vatten, socker och kanel tills sockret smält. Låt svalna.
  2. Vacuumförpacka äpplena i lagen och frys dem. Det går även att låta äpplena dra i lagen i 1 timme och sedan frysa dem i påsar.
  3. Vid servering rivs äpplena på den grova sidan på ett rivjärn.
  4. Chokladcrème
    Häll i äggsmeten i gräddmjölken efter att den reducerats till ca 400 g och sjud upp den till första bubblan.
  5. Häll i chokladen och mixa slät med stavmixer. Stjälp upp den i en form och ställ i kyl. Görs helst dagen före.
  6. Citroncrème
    Koka upp citronsaft och skal. Tillsätt äggen under omrörning. Sjud upp tills den tjocknar och blir riktigt krämig.
  7. Ta bort från spisen och tillsätt smöret klickvis under omrörning. Häll upp i en form och ställ i kylen.
  8. Kavring
    Stek smulorna tillsammans med sockret och kanelen tills allt känns krispigt.
  9. Servering
    Lägg en klick av chokladcrèmen och citroncrèmen på varje tallrik. Lägg på en sked kavringsmulor och toppa med det rivna äpplet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept