Rårisgratäng

Rårisgratäng
Foto: TV4

Servera en läcker gratäng av råris och rotfrukter. Den passar både som ensamrätt med en fräsch sallad och som tillbehör till andra rätter.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 dl råris
  • 400 g rotfrukter (morot, rotselleri, palsternacka)
  • 180 g färska champinjoner
  • 1 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 1 tsk vetemjöl
  • smör till stekning
  • salt och malen vitpeppar
  • pressad citronsaft
  • 2 msk vatten
  • 60 g riven ost

Gör så här

  1. Häll riset i en kastrull och häll på 5 dl vatten, koka upp och sjud på svag värme i ca 40 minuter. Fyll på med mer vätska om så behövs. Fördela sedan riset i en smord, ugnssäker form med höga kanter.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skala och ansa rotfrukterna och skär dem i skivor. Lägg dem i kokande vatten och låt sjuda några minuter. Lägg rotfrukterna ovanpå riset.
  3. Skiva champinjonerna och fräs dem i lite smör, några droppar citronsaft och vatten. Låt all vätska koka in. Strö över mjölet, häll på grädde och krydda med salt och peppar. Lägg champinjonerna överst i formen, strö över osten och gratinera i ugn i 25 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept