Råraka med bacon och svamp

Råraka med bacon och svamp
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Råraka med bacon och svamp

9 ingredienser

Bacon och lingon är klassiska tillbehör till råraka. Färsk svamp, gärna kantareller eller trattkantareller, är ett förträffligt komplement. Rårakorna ska vara nystekta, annars tappar de fraset. Låt gästerna vänta på maten, inte tvärtom.

Ingredienser

portioner
  • 8 potatisar (medelstora)
  • 1 tsk salt
  • 400-500 g svamp
  • salt
  • vitpeppar, malen
  • smör, att steka i
  • 8-12 skivor bacon

Till servering:

  • 1 rödlök
  • lingon, rårörda

Gör så här

  1. Skala och hacka rödlöken till servering. Rensa och putsa svampen och dela den i jämnstora bitar. Fräs svampen några minuter på hög värme i brynt smör och vänd ner saltet och lite peppar. Stek baconet knaprigt på medelvärme. Håll svampen och baconet varmt.
  2. Skala potatisarna. Riv potatisarna grovt – det går fort i en matberedare – och blanda i saltet.
  3. Låt 1 msk smör bli gyllenbrunt i medelvarm panna. Lägg 1/4 av potatisen i pannan och platta ut till en tunn raka. Stek ca 3 minuter på var sida tills rårakan är gyllenbrun och frasig. Gör de andra rårakorna på samma sätt. Håll dem varma, t ex på svag värme i ugnen med luckan på glänt. Servera rakorna med svamp, bacon, lök och lingon.