Räkspett med grönsaker och apelsinsås

Räkspett med grönsaker och apelsinsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Räkspett med grönsaker och apelsinsås

16 ingredienser

Spett med jätteräkor kan du grilla antingen i ugnen, i grillpanna eller på träkolsgrill. Vill du inte använda alkohol i maten kan du tillsätta 1 krm anis till såsen i stället för Pernod. Servera spetten med ris eller vildrisblandning.

Ingredienser

portioner
  • 1 morot
  • 50 g rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 24 jätteräkor
  • 4 champinjoner

Marinad:

  • 2 msk citron, pressad
  • 1 tsk chilipeppar
  • 4 msk neutral olja

Apelsinsås:

  • 1 gul lök
  • 4 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 1 tsk citron, pressad
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk pernod

Gör så här

  1. Skala och strimla morötter och rotselleri. Ansa, skölj och strimla purjolöken på längden. Förväll var grönsak för sig. Blanda grönsakerna och håll dem varma. Lägg träspetten i blöt. Blanda olja, citronsaft och chilipeppar, lägg i jätteräkorna och marinera dem ca 20 minuter. Sätt ugnen på 275°, om du ska grilla i ugn.
  2. Sås: Smält smör i en kastrull. Skala och finhacka löken och fräs den i kastrullen. Rör ner mjölet och häll på buljong, lite i taget. Fyll på apelsinjuice och citronsaft, häll på grädde och låt koka ihop. Avsluta med att hälla i pernod.
  3. Borsta champinjonerna och skär dem i mindre bitar. Fräs champinjonerna i smör. Trä jätteräkor och champinjoner på spetten. Grilla i ugn på 275° i 10 minuter eller i grillpanna 3 minuter per sida.