Räksoppa med smördegspirog

Räksoppa med smördegspirog
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Räksoppa med smördegspirog

17 ingredienser

Bjudfin soppa på 10 minuter! Detta är ett utmärkt recept för dig som har gäster i farstun och snabbt behöver trolla fram något festligt. Har du en rulle fryst smördeg på lut i frysen går det att på nolltid fixa till en läcker pirog att servera till soppan.

Ingredienser

portioner
  • 1 burk räkor i buljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot, skalad
  • 1 l buljong, den i burken plus förstärkning
  • 2 msk hummerfond
  • ev 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • cayennepeppar
  • neutral olja

Smördegspirog:

  • 1 ark färdigkavlad smördeg
  • 1 ägg, uppvispat
  • 4 skivor rökt skinka
  • 100 g ost, riven

Gör så här

  1. Piroger: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela smördegsarket i fyra delar/rundlar. Lägg en skiva skinka och ost på varje rundel. Pensla skarven med ägg och vik ihop. Nyp ihop kanterna. Dekorera med överbliven deg. Pensla ovansidan med ägg.
  3. Grädda smördegspirogerna i 20 minuter.
  4. Soppa: Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Fräs grönsakerna i olja i en stor kastrull. Lägg i tomatpurén och rör om, pudra över mjölet och vänd runt det. Häll på buljongen och sänk värmen. Täck med lock koka på svag värme i 10 minuter.
  5. Mixa soppan. Koka upp igen och rör ner hummerfond samt en liten skvätt grädde. Krydda med salt, peppar och lite kajennpeppar.
  6. Häll upp soppan i fyra varma, djupa tallrikar. Lägg ner räkor. Servera genast.