Räkor med tre spännande såser

Jennie Walldén KM

Räkor med tre spännande såser

17 ingredienser

ca 30 m

Hemgjord majonnäs är fantastiskt gott och enkelt att göra. Här är en variant utan dijonsenap som liknar den som är ”japanese style”. Passar perfekt till allt man använder vanlig majonnäs till. Med tre spännande smaksättningar blir det läckra och varierade dippsåser till räkorna.

Ingredienser

Asiatisk majonäs, grundrecept

  • 1 ägg, rumsvarmt
  • 2,5 dl neutral rapsolja
  • 2 tsk risvinäger
  • ev salt (om den inte ska smaksättas med salta smaksättare)

Shishimimajonnäs

  • 1 dl asiatisk majonnäs (recept ovan)
  • 1 tsk shichimi togarashi (japansk chilikrydda, alt 1 tsk srirachasås)
  • salt

Ingefärsmajonnäs

  • 1 dl asiatisk majonnäs (recept ovan)
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk ingefära, riven

Sesamaioli

  • 1 dl asiatisk majonnäs (recept ovan)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk vita sesamfrön, rostade
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 msk japansk soja
  • 1 kg räkor

Gör så här

Asiatisk majonäs, grundrecept

  1. Separera äggulan från vitan. Till majonnäsen använder vi bara äggulorna. Spara vitorna till att göra maränger eller fyll ut en omelett.
  2. Vispa äggula och tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. När majonnäsen börjar binda sig och bli krämig kan man hälla oljan i en smal, jämn stråle under konstant vispning. När all olja är invispad och majonnäsen är fast och fluffig tillsätts risvinäger och eventuellt salt. Vispa samman.

Shishimimajonnäs

  1. Ta en halv sats asiatisk majonnäs, strö över shishimi toragashi. Vispa försiktigt samman. Smaka av med salt.

Ingefärsmajonäs

  1. Blanda soja och ingefära med majonnäs tills allt är väl blandat.

Sesamaioli

  1. Vispa försiktigt samman majonnäs med vitlök, sesamolja, sesamfrön och soja. Smaka av med ev salt.
  2. Häll upp räkorna i en stor skål. Doppa i såserna och njut!