Räkor med salsa molcajete

koket.se
Räkor med salsa molcajete
Foto: TV4
Peter Norman
Peter Norman

Räkor med salsa molcajete

12 ingredienser

30 m

Heta, flamberade räkor som serveras i salsa molcajete roja.

Se Peter Norman laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Salsa molcajete roja

  • 1 kg plommontomat
  • 2-6 serranochili, beroende på önskad styrka
  • 0,5 gul lök, tunt skivad
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 limefrukter, pressade
  • salt

räkor

  • 1 kg råa räkor, skalade
  • 2 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 100 g smör
  • 1 dl mescal (eller cognac)
  • salt

Servering

  • bröd (eller tortillas)

Gör så här

Salsa molcajete

  1. Rosta tomaterna, chilifrukterna och löken i en torr gjutjärnspanna eller en mexikansk comal tills de är rejält svarta runt om.
  2. Mortla vitlöken med limejuice och salt. Tillsätt den rostade löken och därefter chilifrukterna och sist tomaterna. Mortla sönder ordentligt till en sås. Smaka av med salt.

Räkor

  1. Stek räkorna i smör och vitlök på båda sidor i ca 10 min. Häll på sprit och flambera räkorna i några sekunder. Blås ut lågan och smaka av med salt. Häll på salsa molcajete och låt koka upp. Servera med gott bröd eller tortillas.