Räkfärserad bergtungafilé med klassisk hummersås

Räkfärserad bergtungafilé med klassisk hummersås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Räkfärserad bergtungafilé med klassisk hummersås

14 ingredienser

Får du inte tag på rödtunga så låt dig inte avskräckas av detta recept! Det går lika bra med vilken vit fiskfilé som helst. Pröva rödspätta eller den asiatiska sjötungan, pangasiusfilé.

Ingredienser

portioner
  • 600 g bergtungsfilé

Räkfärs:

  • 150 g skalade räkor
  • 1 äggula
  • 2-3 msk vispgrädde
  • cayennepeppar
  • 1 tsk koncentrerad hummerfond
  • 0,5 tsk potatismjöl
  • 1 tsk madeira, vin
  • salt, peppar, kajennpeppar

Hummersås:

  • 0,5 dl vetemjöl
  • 25 g smör
  • 1 dl hummerfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin

Gör så här

  1. Mal eller mixa räkor till en slät färs, tillsätt resten av ingredienserna. Smaka av.
  2. Spritsa en sträng färs på varje fiskfilé och rulla ihop den.
  3. Lägg fisken i en smörad form och ångkoka fisken i 95º ånga till en innertemperatur på 55º.
  4. Koka ihop grädde, fond, vin och ca 10-15 min, gör en bottenredning på smör och mjöl och slå på buljong och gräddblandningen. Låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
  5. Tillsätt 1 tsk madeiraravin och en klick vispad grädde strax innan servering.
  6. Servera fisken med såsen, smörfräst, finhackad röd paprika, lättkokta grönsaker och kokt ris eller potatis.