Ragu på köttfärs och sidfläsk

koket.se
Ragu på köttfärs och sidfläsk
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Ragu på köttfärs och sidfläsk

19 ingredienser

1 h

Enkel ragu som serveras med rostat bröd och ricottakräm med parmesan och basilika.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g köttfärs
  • 200 g rimmat sidfläsk, i bit
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 1 dl olivolja
  • ca 150 g tomatpuré
  • 1-1,5 tsk torkad timjan
  • 2,5 dl rött vin
  • 2-3 dl passerade tomater
  • parmesanost, färskriven
  • 4-6 skivor av italienskt lantbröd, delade
  • 250 g ricotta
  • 1 dl parmesanost
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka basilika
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj selleristjälkarna, skala lök och morot. Finhacka sedan alltsammans (kan hackas genom att köra dem ett par varv i en matberedare).
  2. Ta bort ev. svål på sidfläsket och skär det i små tärningar.
  3. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Tillsätt grönsaker och lök, låt fräsa långsamt i ca 5 minuter.
  4. Öka värmen, blanda i köttfärs och sidfläsk i pannan. Smula sönder färsen med en gaffel och bryn köttet ordentligt. Rör i tomatpuré, timjan, vin, salt och peppar. Låt såsen koka i ca 5 minuter och tillsätt sedan tomater. Smaka av med salt, peppar och timjan. Låt köttet puttra på svag värme i 35-40 minuter. Späd med vin eller tomat om det behövs.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Förbered toppingen till brödet. Låt ricottan rinna av och lägg den i en
  7. skål med parmesanost. Strimla basilikan och pressa vitlöksklyftan. Blanda sedan ner dem i skålen med ricotta och rör om till en jämn och slät kräm. Smaka av med salt och peppar
  8. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med olivolja. Sätt in i ugnen och rosta brödet i ca 5 minuter eller tills det är krispigt.
  9. Toppa skivorna med basilika- och parmesankräm och servera dem till ragun.