Ragu på köttfärs och sidfläsk

1 h
4 - 5
Ragu på köttfärs och sidfläsk
Foto: TV4
1 h
4 - 5

Du behöver

  • 500 g köttfärs
  • 200 g rimmat sidfläsk i bit
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 1 dl olivolja
  • ca 150 g tomatpuré
  • 1-1,5 tsk torkad timjan
  • 2,5 dl rödvin
  • 2-3 dl passerade tomater
  • parmesanost, färskriven
  • 4-6 skivor av italienskt lantbröd, delade
  • 250 g ricotta
  • 1 dl parmesanost
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka basilika
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj selleristjälkarna, skala lök och morot. Finhacka sedan alltsammans (kan hackas genom att köra dem ett par varv i en matberedare).
  2. Ta bort ev. svål på sidfläsket och skär det i små tärningar.
  3. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Tillsätt grönsaker och lök, låt fräsa långsamt i ca 5 minuter.
  4. Öka värmen, blanda i köttfärs och sidfläsk i pannan. Smula sönder färsen med en gaffel och bryn köttet ordentligt. Rör i tomatpuré, timjan, vin, salt och peppar. Låt såsen koka i ca 5 minuter och tillsätt sedan tomater. Smaka av med salt, peppar och timjan. Låt köttet puttra på svag värme i 35-40 minuter. Späd med vin eller tomat om det behövs.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Förbered toppingen till brödet. Låt ricottan rinna av och lägg den i en skål med parmesanost. Strimla basilikan och pressa vitlöksklyftan. Blanda sedan ner dem i skålen med ricotta och rör om till en jämn och slät kräm. Smaka av med salt och peppar
  7. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med olivolja. Sätt in i ugnen och rosta brödet i ca 5 minuter eller tills det är krispigt.
  8. Toppa skivorna med basilika- och parmesankräm och servera dem till ragun.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept