Rådjurssadel med hasselbackspotatis och mild grönpepparsås

Rådjurssadel med hasselbackspotatis och mild grönpepparsås
Foto: TV4

Rådjurssadel med hasselbackspotatis och mild grönpepparsås

Av: Stefan - Mora

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

ca 40 m

En höstsymfoni med vilda smaker - helstekt rådjurssadel med hasselbackspotatis och mild grönpepparsås. Serveras med gula kantareller, grön sparris samt rostad broccoli.

Dryckestips: Ripassa, Valpolicella

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hasselbackspotatis

  • 8 potatisar
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 50 g smör
  • 1 dl ströbröd

Grönpepparsås

  • 3 msk smör
  • 0,4 l grädde
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 tsk soja
  • 2 tsk persilja, grovt hackad
  • 2 krm grönpeppar
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt

Rådjurssadel

  • 500 g rådjurssadel
  • 3 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 50 g smör

Tillbehör

  • 8 gröna sparrisar
  • 1 broccoli
  • 2 dl kantareller
  • smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Hasselbackspotatis

  1. Värm ugnen till 225 grader. Börja med potatisen då den tar längst tid. Skala potatisen och skär skåror i den, lägg dem i en ugnsfast form. Krydda potatisen med salt och vitpeppar efter tycke och smak. Lägg en smörklick på varje potatis så den smälter ned i skårorna.
  2. Kör in formen i ugnen i ca 30 minuter. ”Ös” gärna på det smälta smöret på potatisen med jämna mellanrum. När det återstår ca tio minuter så strö då på ströbrödet och grädda därefter klart.

Sås

  1. Under tiden potatisen är i ugnen så kan man med fördel börja med såsen. Smält smöret gyllenbrunt, häll på grädde, soja och crème fraiche samt buljongtärning. Låt småkoka under omrörning då och då. Krydda upp anrättningen så som du önskar med pepparsorterna samt salt. Lägg slutligen i persiljan. Låt såsen bubbla vidare på svag värme. (När du stekt köttet så slå i lite vatten i stekpannan och låt det reducera en stund. Häll sedan detta i såsen för tillvaratagande av smaker från rådjurssadeln.)

Rådjurssadel

  1. Krydda med salt och peppar. Rådjurssadeln steks i hög värme i panna på spisen, ca 2 min/sida. Därefter läggs de in i ugnen på 100 grader i ca 5 min (max 10 min!) för att ”bakas” färdigt.

Tillbehör

  1. Skär upp broccolin i lagom stora ”buketter”. Lägg dem i en ugnsfast form med smör. Krydda med salt och lite vitpeppar. Rosta dem sedan i ugnen under 10 minuter för att sedan läggas upp på tallrik.
  2. Sparrisen förvälls i en kastrull under 6 minuter, dock inte längre för att behålla konsistensen.
  3. De gula kantarellerna steks naturella i en stekpanna i fyra minuter med mycket smör samt kryddas upp med salt och svartpeppar.

Servering

  1. Lägg såsen som en spegel på tallriken tillsammans med potatisen, sparris samt broccoli. Kantarellerna strös på. Köttet trancheras vid bordet. Förhoppningsvis så är sadeln röd och fin i köttet.