Råbiff med vaktelägg och syrlig rödlök

Råbiff med vaktelägg och syrlig rödlök
Foto: TV4

Här måste det vara kött av högsta kvalitet! Äggen är inte helt obligatoriska, men ska man äta råbiff på äkta vis bör de finnas med.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g putsad oxfilé
  • 1 msk nyriven färsk pepparrot
  • 1 msk grovkornig fransk senap, t ex alsacienne, eller äppelcidervinäger
  • 4 vaktelägg
  • salt och malen svartpeppar

Syrlig rödlök:

  • 1 liten rödlök
  • 2 msk ättiksprit, 12 %
  • 4 msk strösocker
  • 6 msk vatten
  • 2 msk kapris

Till dekoration:

  • kapris

Till servering:

  • grovkornig fransk senap

Gör så här

  1. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Koka upp ättiksprit, socker och vatten till en ättikslag. Ta av från värmen, lägg lökstrimlorna att dra i den varma lagen och låt allt svalna.
  2. Tärna oxfilén i små tärningar, ca 1/2 x 1/2 cm, och lägg dem i en bunke. Skala och riv pepparroten och blanda köttet med pepparroten och senapen, krydda blandningen med salt och peppar. Forma köttet till fyra små fina biffar.
  3. Sila av lagen från rödlöken och blanda lök och kapris. Lägg upp biffarna på fyra assietter och fördela den syrliga rödlöken vid sidan av biffarna. Tryck försiktig en liten inbuktning i mitten på varje biff. Knäck vakteläggen. Eventuellt kan du använda en liten kniv att stick hål i skalet med. Häll försiktigt upp ägget i handflatan och skrapa ner vitan från gulan med kniven. Placera gulan i inbuktningen i mitten på råbiffen och strö några korn salt ovanpå. Dekorera med kapris och servera med extra senap.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept