Råbiff med vaktelägg och syrlig rödlök

Råbiff med vaktelägg och syrlig rödlök
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Råbiff med vaktelägg och syrlig rödlök

13 ingredienser

Här måste det vara kött av högsta kvalitet! Äggen är inte helt obligatoriska, men ska man äta råbiff på äkta vis bör de finnas med.

Ingredienser

portioner
  • 200 g oxfilé, putsad
  • 1 msk färsk pepparrot, nyriven
  • 1 msk grovkornig fransk senap (t ex alsacienne, eller äppelcidervinäger)
  • 4 vaktelägg
  • salt
  • svartpeppar

Syrlig rödlök:

  • 1 rödlök
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 4 msk strösocker
  • 6 msk vatten
  • 2 msk kapris

Till dekoration:

  • kapris

Till servering:

  • grovkornig fransk senap

Gör så här

  1. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Koka upp ättiksprit, socker och vatten till en ättikslag. Ta av från värmen, lägg lökstrimlorna att dra i den varma lagen och låt allt svalna.
  2. Tärna oxfilén i små tärningar, ca 1/2 x 1/2 cm, och
  3. lägg dem i en bunke. Skala och riv pepparroten och blanda köttet med pepparroten och senapen, krydda blandningen med salt och peppar. Forma köttet till fyra små fina biffar.
  4. Sila av lagen från rödlöken och blanda lök och kapris. Lägg upp biffarna på fyra assietter och fördela den syrliga rödlöken vid sidan av biffarna. Tryck försiktig en liten inbuktning i mitten på varje biff. Knäck vakteläggen. Eventuellt kan du använda en liten kniv att stick hål i skalet med. Häll försiktigt upp ägget i handflatan och skrapa ner vitan från gulan med kniven. Placera gulan i inbuktningen i mitten på råbiffen och strö några korn salt ovanpå. Dekorera med kapris och servera med extra senap.