Råbiff med het kryddblandning

Råbiff med het kryddblandning
Foto: TV4

Berbere är en mycket stark kryddsås som finns i en mängd varianter i Etiopien. Den ingår ofta i etiopiska kötträtter. Här sätter kryddsåsen smak på råbiffen.

2 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g nymalen nötfärs
  • 2 tsk berbere- blandning

Berbere:

  • 1 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk krossad svartpeppar
  • 1 krm riven muskot
  • 0,5 tsk stött kardemumma
  • 1 msk salt
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 2 msk finhackade vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • 0,5 finhackad paprika
  • 2 finhackade spanska pepparfrukter
  • 1 msk neutral olja

Gör så här

  1. Berbere: Blanda ingefära, spiskummin, koriander, svartpeppar, muskot, kardemumma, salt, lök och vitlök i en mixer. Häll i 2 msk vatten och mixa till en kryddpuré. Hetta upp en stekpanna utan fett och lägg i paprika och chilifrukter, rosta i 1 minut och rör hela tiden. Lägg den rostade paprikan och chilin i mixern och mixa till en puré. Sätt till kryddpurén och häll i resten av vattnet. Mixa allt till en slät sås. Häll tillbaka såsen i pannan och koka den i 3 minuter. Låt såsen kallna och häll upp den i en liten burk, häll olja på ytan. Såsen håller sig i kylen i flera månader.
  2. Blanda färsen med berbere och forma den till 4 fina biffar. Servera med grönsaker och bröd. Du som inte vill äta köttet rått kan halstra det några minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept