Rabarbertårta

Rabarbertårta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rabarbertårta

12 ingredienser

Den här läckra kakan består av ett frasigt pajskal med rabarberfyllning som döljs under krämig marsán och knaprig mandel.

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten, iskallt

Fyllning

  • 6 stjälkar rabarber
  • 2 msk fläderblomssaft (koncentrerad)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 msk strösocker

Topping

  • 2 dl marsankräm
  • 2 msk sötmandel, hackad

Gör så här

  1. Blanda snabbt samman mjöl och socker, smör, äggula och vatten till en deg. Knåda inte, men ställ den kallt i 30 minuter. Kavla ut 3/4 av degen och kläd en 24 cm form med löstagbar kant. Picka bottnen med en gaffel och ställ den i kylen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 200°.
  2. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Putsa och skär rabarbern i 2 cm bitar och koka upp dem i rostfri kastrull med vatten eller flädersaft, inkråmet av vaniljstången, kanel och socker. Rör om och ta av värmen när vätskan kokat in och rabarbern mjuknat. Lägg rabarbern i skalet och grädda i ytterligare 20 minuter. Låt svalna.
  3. Lägg upp kakan på ett tårtfat, toppa med marsánkräm och mandel.