Rabarbertårta

Rabarbertårta
Foto: TV4

Den här läckra kakan består av ett frasigt pajskal med rabarberfyllning som döljs under krämig marsán och knaprig mandel.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

Pajskal:

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 st äggula
  • 1 msk iskallt vatten
  • Fyllning:
  • 6 st rabarberstjälkar
  • 2 msk outspädd flädersaft
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk strösocker

Topping:

  • 2 dl marsánkräm
  • 2 msk hackad mandel

Gör så här

  1. Blanda snabbt samman mjöl och socker, smör, äggula och vatten till en deg. Knåda inte, men ställ den kallt i 30 minuter. Kavla ut 3/4 av degen och kläd en 24 cm form med löstagbar kant. Picka bottnen med en gaffel och ställ den i kylen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 200°.
  2. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Putsa och skär rabarbern i 2 cm bitar och koka upp dem i rostfri kastrull med vatten eller flädersaft, inkråmet av vaniljstången, kanel och socker. Rör om och ta av värmen när vätskan kokat in och rabarbern mjuknat. Lägg rabarbern i skalet och grädda i ytterligare 20 minuter. Låt svalna.
  3. Lägg upp kakan på ett tårtfat, toppa med marsánkräm och mandel.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept